donderdag 31 december 2015


Flapjes gevuld met champignonragoût 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een lekker recept om in het nieuwe jaar te maken
  
De vulling
  • ongeveer 300 gr champignons
  • 2 tenen knoflook, beetje citroensap en olijfolie om in te bakken
  • 40 gr meel
  • 40gr boter
  • vegetarische groente boullion , scheutje rode wijn, peterselie, tijm, peper

Hak de champignons in stukjes en bak ze kort in olijfolie, voeg twee tenen gehakte knoflook toe, bak even mee en zet apart. Maak in en andere pan een dikke roe van de boter, meel, en bouillon, en een scheutje rode wijn of sherry wijn toe en maak op smaak met de kruiden. Schep de champignons erdoor. Stort het mengsel in een platte schaal die je even hebt omgespoeld met koud water en het mengsel afkoelen en opstijven.

Briséedeeg
  • 100 gr koude boter
  • 200 gr meel
  • een ei en beetje koud water
  • een snuf zout
Maak een briséedeegje ( kruimeldeeg) Snijd de boter in kleine stukjes en wrijf de boter met je vingers door het meel tot het kruimelig is, voeg het ei toe en een scheutje koud water. Kneed kort tot een soepel deegje. Laat minstens een half uur rusten.

Rol het deeg uit en steek rondjes* uit, leg er een hoopje ragoût in, maak de randen nat met water en vouw dicht, druk aan met je vingers. Maak  2 sneetjes in de bovenkant in om lucht te laten ontsnappen en bestrijk met losgeklopt ei, bak 15 à 20 min in voorverwarmde oven op 200°

Als je weinig tijd hebt, kun je ook één rol met champignonvulling maken (vergelijk appel strudel) Rol een plak deeg uit op bakpapier en bestrijk deze met eiwit en leg in het midden de championvulling, en vouw dicht. Leg op met bakpapir en al op een bakplaat en bak in de oven op 200 Serveer op een langwerpige schaal en snijd in stukken.

 

* rondjes in de maat van een soepkom. Je kunt bij Blokker of ander huishoudwinkel, plastic vormpjes kopen in verschillende maten, die speciaal geschikt zijn voor dit soort flapjes.

Een soepkom met scherpe rand werkt ook om rondjes uit te steken.