donderdag 26 februari 2015

Knolselderij-sinaasappelsoep

 
Een heerlijke romige soep met sinaasappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui en 2 tenen knoflook
  • een knolselderij van ongeveer 750 gr geschild en in blokjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel honing
  • raspsel en sap van een biologische sinaasappel
  • roze pepertjes en oostindische kers voor de garnering
  • zeezout en versgemalen peper
Bak de gesnipperde ui in de olie.
Voeg uitgeperste knoflook, de blokjes selderijknol en aardappel toe bak even mee onder af en toe omscheppen. Voeg de overige ingrediënten toe.
Breng alles aan de kook en laat de soep 20 min zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn
Pureer met de staafmixer tot een gladde gebonden soep en maak op smaak met zout en peper. Serveer in een soepkom of bord en garneer met baies roses  (rode peperbesjes) of geroosterde pompoenpitten, een lepel crème fraîche of een scheutje soyaroom , een  bloem van de oostindische of een schijfje sinaasappel.

*De schil van sinaasappels en citroenen worden vaak heftig bespoten, dus als je de schil gebruikt altijd een biologische of onbehandeld vrucht nemen.

Garnering geroosterde pompoenpitten
Rooster een handje pompoenpitten in een koekenpan op een zacht vuurtje. Goed omscheppen zodat ze niet aanbranden. Zodra ze beginnen te geuren, het vuur uitzetten. Een minuutje laten afkoelen en blussen met een scheutje tamari of soju*. Daarna heel even grof hakken in de magimix

Pompoenpitten en tamari of soju zijn te vinden in de biologische winkel
Pompoenpitten zijn ook heerlijk over salades.

Soyu en tamari zijn gemaakt van sojabonen, zout van smaak en handig in de vegetarische keuken, om een gerecht pittig te maken en als basis voor sauzen en marinades. De indische keuken kent ketjap (doorgaans niet bio) als zoetere variant. Hier zijn smaak en zoetstoffen aan toegevoegd.

Soupe au fromage

Soupe au fromage is een winterovenschotel gemaakt van (oud) stokbrood (pain perdu = verloren brood) kool, uien, bouillon en een pittige kaas.

Toen we net in Frankrijk kwamen wonen (30 jaar geleden) bezochten we een restaurantje in de buurt en bestelden het” menu du jour”. Er stond soupe au fromage op het menu als voorgerecht en wij verheugden ons op een lekker kaassoepje, vanwege het woord “soupe”, maar we werden verrast met een soort ovenschotel die wat ons betreft ook een hoofdgerecht had kunnen zijn.
Later ontdekten we, dat de mensen in deze streek vroeger dagelijks “la soupe”aten tussen de middag, een éénpansgerecht van bouillon met wat restjes vlees, uitgebakken buikspek, waar kool en andere groente in werden gestoofd, vervolgens ging er oud brood bij met daaroverheen een pittige cantal kaas uit de streek. Alles in één pot op de “cuisinière”, het houtkachelfornuis.
La soupe is dus eigenlijk een éénpansgerecht en echte winterkost en heerlijk in z'n eenvoud.
Je vindt hieronder het recept van de vegetarische variant.


soupe au fromage
Soupe au fromage vegetarisch (4 personen)

  • 4 uien en 2 tenen knoflook
  • 700 gr boerenkool, witte kool of groene kool
  • liter vegetarische groente bouillon (poeder of blokje opgelost in heet water)
  • geraspte oude kaas
  • een stokbrood
  • koolzaad of olijfolie
Snijd de uien in ringen en bak ze zachtjes in een paar lepels olie goudbruin in een wijde pan, voeg fijn gesneden knoflook en de gesneden kool erbij en bak mee, giet de bouillon erover. Draai er lekker wat zwarte peper overheen en laat alles een kwartiertje sudderen. Neem een ruime ovenschaal, vet deze in met een beetje olie en leg een laag gesneden stokbroodjes op de bodem. Lepel het kool-uienmengsel eroverheen, dek het mengsel af met een laagje stokbrood. Giet het overgebleven vocht erover, zodat het brood lekker soppig wordt. Strooi er geraspte kaas overheen. Zet nog een half uurtje in de oven op 175°. Serveer er een knapperige salade bij.

Boerenkoolstampot met tofu



Boerenkool stampot … vroeger aten we het thuis regelmatig in de winter. Het groeide bij mijn opa in de tuin en werd pas gegeten als “de vorst eroverheen was gegaan” Er ging een rookworst bij die in 6 stukjes werd verdeeld ( we waren met z’n zessen) en een beetje rundvlees jus van de zondag ging in het kuiltje in het midden van het bergje stampot. Goed om te weten dat boerenkool héél erg gezond is.Voor wie geïnteresseerd is in de voedingswaarde: boerenkool bevat meer ijzer dan rundvlees, meer calcium dan melk en tien keer meer vitamine C dan spinazie, verder zit het barstenvol mineralen, antioxidanten en omega 3 vetzuren.
Bovendien is een stamppotje zo gemaakt en kun je de rookworst makkelijk vervangen door een heerlijke gemarineerde tofu met gecaramelliseerde uitjes.

Gemarineerde tofu voor 4 personen
  • een blok biologische( gerookte) tofu van 500 gr
  • 7 eetlepels soyu, tamari* of ketjap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels koolzaadbloemolie
  • 1 teen fijn geperste knoflook   (eventueel sambal, kruiden als rozemarijn, oregano, gember geraspt)
*Tamari en soyu vind je in de bio winkel

Snijd het blok tofu in plakken van iets meer dan halve centimeter, dep de plakken droog met keukenpapier en leg ze op een platte schaal.
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Lepel de marinade over de plakken tofu, wentel ze een paar keer rond. Dek af en laat een paar uur marineren in de koelkast eventueel een dag van te voren.
Schuif de schaal met gemarineerde tofu 20 min in een voorverwarmde oven op 175° en
bestrooi voor het opdienen met wat peterselie, rucola of fijn gesnipperde paprika.
Je kunt de plakjes tofu ook even bakken in een koekenpan verwarm op het laatst het restje marinade even mee of giet de marinade bij de uiensaus (zie onder)


Boerenkool stampot 4 pers
  • 300 à 400 gr gewassen boerenkool p.p. (slinkt erg)
  • 1 kg kruimige aardappels
  • snuf zout, nootmuskaat
  • eventueel wat (soya)melk klontje boter.
Zet de aardappels op met bodem water en wat zout. Doe de fijngesneden boerenkool erbovenop, breng aan de kook en laat daarna op lage stand in 20 min gaar worden. Stamp tot een smeuïg geheel eventueel met wat extra (soya)melk en boter. Als de boerenkool te nat is, helpt een eetlepel havervlokken om te binden.

Gecaramelliseerde uitjes
Neem een stuk of 4 middelgrote uien, snijd ze in halve ringen en bak ze in een beetje olijfolie zachtjes goudbruin. Blus de uien met een scheutje balsamico azijn, strooi er een beetje zeezout en versgemalen peper over.
Wil je een lekkere jus? Voeg dan extra water en wat soyu toe aan de gebakken uien en bind de saus met een beetje strooimaïzena of arrowroot
Serveer de boerenkool stampot met de gebakken uitjes en de gerookte tofu en smullen maar…..

Hoe kom je aan boerenkool?
Boerenkool vind je in de supermarkt in het koelvak verpakt, gehakt en zo te gebruiken, maar je kunt het vast ook vers kopen bij een lokale biotuinder of groenteboer. Als je zelf een tuin hebt? Koop een zakje boerenkoolzaad en zaai in juni je eigen boerenkool voor de winter. Je kunt de boerenkool eten vanaf november. “Als de vorst erover is gegaan” is de kool zoeter en beter verteerbaar.

Als je verse boerenkool koopt kun je gemakkelijk een deel invriezen of drogen in de oven en je hebt altijd een voorraadje om snel eten klaar te maken. De voedingswaarde blijft bewaard.

Boerenkool invriezen
Verwijder stronk en stelen en gebruik de groene gekrulde bladeren. Was ze goed en dep of zwaai ze droog en stop ze in een plastic zak in de vriezer. Eenmaal bevroren kun je de boerenkool klein maken en zeker een half jaar bewaren.

Boerenkool drogen
Leg de gewassen en gedroogde boerenkool op een bakplaat en droog ze verder in de oven op
50° met de ovendeur op een kiertje tot ze knisperend droog is. De boerenkool laat zich nu
makkelijk verpulveren en is droog te bewaren in een afgesloten pot.

Succes Anne

maandag 2 februari 2015

Zelf kiemen

Kiemen:  "Maak zelf superfood voor de winter!"

Iedereen kent wel taugé uit de indische en chinese keuken. Taugé is niet anders dan gekiemde groene sojaboontjes. Tegenwoordig kun je allerlei gekiemde groentes kopen in de biologische winkel.
Een aantal zaden zijn heel gemakkelijk zelf te kiemen zoals:
  • linzen
  • kikkererwten
  • groene sojaboontjes
  • radijszaad
  • fenegriek
  • brocolizaad
Ik kiem graag biologische linzen, fenegriek en groene soyaboontjes (taugé) radijs en broccoli. Vooral in de winter een bron van lekker en gezond. Strooi de kiemen in de soep, roerbak ze even mee in een groentemix,  garneer de salade ermee of eet ze op je brood. 

Waarom zijn kiemen zo gezond
Kiemen zitten boordevol waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
De voedingswaarde van de plant is als het ware geconcentreerd in de kiemen en makkelijk verteerbaar.
  
Mijn manier van kiemen

Neem een glazen pot zonder deksel met een stukje vitrage of gaas en een elastiek dat om de bovenrand van de pot past. Vul de pot met een laagje linzen of andere zaden. Zet deze een nacht onder water in de week. De volgende dag doe je het gaas over de bovenkant van de pot met elastiek. Keer nu de pot om zodat het water eruit loopt en de linzen op het gaas blijven hangen. Keer weer om en zet de pot in de buurt van de gootsteen (niet in de zon! wel kamertemp) en spoel de linzen elke avond en elke ochtend met schoon water. Na een aantal dagen gaan de linzen kiemen en na een dag of 5 kun je ze als garnering gebruiken over de salade, op brood of kort roerbakken met andere groente.
Op deze manier kun je ook gemakkelijk fenegriek, kikkererwten, groene soyaboontjes, radijszaad en broccolizaad kiemen. Het is wel erg belangrijk om twee keer per dag te spoelen en vooral kleine zaadjes goed in de gaten te houden, omdat ze kunnen gaan schimmelen als je ze verwaarloost. 
Schaf eventueel een speciaal kiembakje aan voor kleiner zaden. 

Verder kijken  www.depeulenschil.nl
Ik ontdekte deze website waar je leuke informatie  aantreft over het kiemen van groente en waar je bovendien allerlei biologische zaden kunt bestellen.
Zeer de moeite waard om rond te neuzen en een bestelling te doen.
Zakjes kiemzaden zijn ook verkrijgbaar in de biologische winkel.
Succes
Anne

 



Bouysse Kookgenot van Anne



Op la Bouysse, ons gastenverblijf in Zuid Frankrijk, ontvangen we vanaf 2000 gasten en organiseren we allerlei vakantie-activiteiten en cursussen. Je kunt logeren in een van de sfeervolle gastenkamers van april tot oktober.  In de zomer kun je ook kiezen voor een tent. Een verblijf op la Bouysse is volpension en wij verzorgen voor de gasten alle maaltijden: een uitgebreid ontbijt, lunch of picknick en 's avonds een drie gangen menu vergezeld van een goed glas wijn.
Informatie vind je op www.la-bouysse.com


De Bouyssekeuken is vegetarisch en we koken zoveel mogelijk met
biologische producten, groentes, uit de tuin en van de streek.
We vinden de kwaliteit en variatie in alles wat we op tafel zetten erg belangrijk. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leuke recepten en combinaties en maken van iedere maaltijd  in alle eenvoud een dagelijks feestje.
Wilfried bakt elke dag biologisch brood en maakt voor alle gasten biologische yoghurt en müsli. Zijn andere verrassingen  zijn eigen gemaakte sleedoorn en notenwijn.



Koken is voor mij schilderen met smaken en kleuren en in de vegetarische keuken zijn de mogelijkheden eindeloos.... Ik heb jarenlange ervaring in vegetarisch koken voor groepen en ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en verfijning, vind o.a. inspiratie in  kookboeken als "Vegaterenean"   (Antoinette Herzenberg) met Italiaanse vegetarische recepten en "Plenty More" van Otto Lenghi, "Nieuw Vegetarisch" van Celia Brooks en de Amerikaanse Deborah Madinson. Ik ben geen stricte vegetariër, maar vegetarisch koken is voor mij een uitdaging waar ik anderen graag enthousiast voor wil maken.


Waarom een "Bouyssekookgenotblog?"
Er zijn steeds meer mensen die vraagtekens zetten bij het eten van vlees en zouden het best willen minderen, maar weten niet goed hoe dit in te passen in een druk bestaan.  Ja.... en de mythe dat je van alles te kort komt als je vegetarisch eet, is nog steeds de wereld niet uit.
Veel gasten vragen me om recepten na een weekje smullen op de Bouysse en tot voorkort stuurde ik per mail een kookgenot rond tot ik de mogelijkheid van een blog ontdekte, die ik makkelijk kan voorzien van nieuwtjes en recepten en waar de bezoekers ook eerder geplaatste recepten makkelijk terug kunnen vinden.
Op deze blog vind je voortaan recepten, anecdotes en wetenswaardigheidjes over de vegetarische keuken die ik graag wil delen met anderen. Stuur het adres van deze blog dus rustig door naar vrienden, kennissen en familie met de mededeling dat ze zich ook kunnen aanmelden voor een maandelijks recept door een email te sturen naar info@la-bouysse.com   Iedere keer als ik iets nieuws heb geplaatst ontvang je als "kookgenoot" een berichtje per mail.

Vegetarische kookcursus
Ik geef op aanvraag vegetarische kookcursussen in mei, juni, sept en oktober.  's Ochtends na het ontbijt bespreken we wensen, menu's, ingrediënten en kooktechnieken en van 16.30 tot 19.00 gaan de schorten voor en gaan we praktisch aan de slag in de keuken met tot besluit een gezellige maaltijd. De rest van de dag is er ruimte om een tripje te maken in de omgeving  bv naar de grotten van Roquefort waar de beroemde kaas, ligt te rijpen in de kelders. Je doet tijdens deze week veel inspiratie op over de vegetarische keuken en het  samenstellen van menu's. Aan het eind van de cursus krijg je een syllabus mee met informatie en alle recepten. 

Veel plezier
Anne