maandag 2 maart 2015

Zoete worteltaart

Er zijn vele varianten van worteltaart. Deze op basis van fruitige olijfolie (i.p.v. boter) geeft de wortelcake een unieke smaak. Hij is licht gekruid en heeft een vochtige structuur. De cake is zo gemaakt, je hebt zelfs geen mixer nodig.
 
zoete worteltaart
  • 250 ml olijfolie
  • 400 gr fijne suiker (200 gr bruine suiker en 200 gr honing)
  • 4 eieren losgeroerd
  • 250 gr bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels soda bicarbonaat of 2 theelepels extra bakpoeder
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen cardamon
  • 1 theelepel zout
  • 125 gr gehakte walnoten of pecannoten
  • 500 gr geraspte wortels

(als je niet alle kruiden los hebt, kun je ook  4 theelepels speculaaskruiden nemen)

Verwarm de oven voor tot 175°
Doe de olijfolie, suiker en eieren in een kom en roer goed door elkaar. Zeef de bloem en de andere droge bestanddelen in een andere kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het
ei -olie mengsel toe en werk alle goed door elkaar. Schep tot slot de grof gehakte walnoten en de geraspte wortel erdoor.

Vet een springvorm (24 cm doorsnee) in met olie en bestuif met meel. Als de oven op temperatuur is giet het beslag erin, temper de oven naar 160° en bak in een 1 uur en 20 min gaar. (afhankelijk van de oven) Prik er een satéstokje in, als deze er “schoon” uitkomt is de taart gaar.  Laat de cake afkoelen in de vorm maak de randen voorzichtig los en haal de cake uit de vorm.
 
uit: nieuw vegetarisch koken van Celia Brooks